VvE is een afkorting die staat voor “Vereniging van Eigenaars” of “Vereniging van Eigenaren”. Maar wat betekent dit nu precies? We leggen het hieronder even uit.
De aankoop van een woning
Een koopwoning is vaak geen alleenstaande woning, maar een appartement in een complex. In feite koop je dan een aandeel in dit complex en heb je het recht op het gebruik van jouw appartement. Dit heet appartementsrecht en dit vind je terug in de leveringsakte van de notaris. Een notaris moet bij hoogbouw namelijk een splitsingsakte opstellen, met beschrijving van het gebouw en de verschillende appartementsrechten. Op die manier kan elk appartementsrecht apart worden verkocht.
Wat heeft de VvE hiermee te maken?
Bij een splitsing is het bij wet verplicht om een Vereniging van Eigenaren op te richten. Daarvoor zorgt de notaris, via de splitsingsakte, waarin ook het reglement van die VvE staat vermeld.
Is een VvE verplicht?
Ja, dit is een verplichting. Als eigenaar van een appartementsrecht word je automatisch lid van de VvE en ben je verplicht om een maandelijkse bijdrage hiervoor te betalen. Wanneer je je appartementsrecht opnieuw verkoopt, stopt je lidmaatschap vanzelf en gaat het over op de volgende eigenaar.
Wat doet een VvE precies?
Een VvE behartigt de belangen van al wie eigenaar is van een appartementsrecht in het gebouw. De VvE zorgt voor het onderhoud en het beheer van de gemeenschappelijke delen van het gebouw en sluit verzekeringen af. Wat dit precies inhoudt, vind je terug in de splitsingsakte. Een VvE wordt vaak bestuurd door een beheerder of administrateur. Dit is een professionele bestuurder. Een voorbeeld hiervan is Centiss VvE beheer in Oosterhout. Bij een kleine VvE kan het bestuur eventueel worden uitgevoerd door een eigenaar. Naast het bestuur heeft een VvE een algemene ledenvergadering, waarbij de leden op regelmatige tijdstippen samenkomen onder de leiding van een voorzitter.