Toe aan het vernieuwen van de huidige sloten op ramen en deuren in huis? Bij de aanschaf van nieuwe sloten zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Ben je bijvoorbeeld op de hoogte van de verschillen tussen de diverse soorten sloten? Weet je wat de beoordeling die Stichting Kwaliteit Gevelbouw aan sloten geeft zegt? Is je sloten vernieuwen voldoende om een inbraak te voorkomen? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen.
Tip: bij het vernieuwen van sloten is het verstandig de hulp van een slotenmaker in te schakelen. Het kan best lastig zijn om bijvoorbeeld over te stappen van een cilinderslot met twee verbindende punten in het kozijn naar sloten met drie van deze punten. Een slotenmaker helpt je!
Verschillende soorten sloten voor woningen
Sloten worden in diverse varianten aangeboden. De voor- en achterdeur van een woning wordt vrijwel altijd beveiligd met een cilinderslot. Kies hierbij voor een anti-kerntrekcilinder. Wist je dat er tegenwoordig sloten zijn die je op afstand kunt bedienen met je smartphone? Naast deze cilindersloten worden ook bijzetsloten veel gebruikt. Deze bijzetsloten worden aangeboden als insteek- en oplegsloten. Je ziet ze terug op ramen, zeker bij oudere woningen, maar ook op de deur van de schutting of een losstaand schuurtje.
Tip: kies voor sloten met een goede (minimaal twee sterren) beoordeling van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG).
Vormen van inbraakpreventie combineren
Met alleen een stevig slot op de voor- en achterdeur ben je er doorgaans niet. Combineer de sloten bijvoorbeeld met een alarminstallatie in huis. Je stelt zo’n alarminstallatie zelf samen. Combineer bijvoorbeeld bewegingssensoren met magneetcontacten. Ook het gebruik van een beveiligingscamera aan de gevel wordt aangeraden. Dit schrikt inbrekers op voorhand af, wanneer ze je woning als doelwit nemen voor hun inbraakpoging; ze willen niet op beeld worden vastgelegd.